Masai

Tijdens onze safari in Tanzania hebben we ook de Masai bezocht. Het is de bekendste stam van Afrika. Met hun opvallende rode gewaden zijn ze niet te missen.
De Masai hebben hun traditionele leefgewoonten grotendeels behouden. Hun leven is gericht op hun belangrijkste bezit, het vee. Hierdoor leven ze nomadisch: ze trekken met hun kuddes langs de grasvelden waar ook de wilde dieren leven. Om zichzelf tegen de wilde dieren te beschermen bouwen ze hun eenvoudige hutten in een kraal, met een omheining van dorre doornenstruiken. De vrouwen bouwen deze huizen en zorgen voor het gezin terwijl de mannen het dorp en hun eigen gezinnen tegen het wild beschermen. Masai leven polygaam en een man heeft dus soms tientallen vrouwen. Elke vrouw bouwt een nieuw huis voor de volgende vrouw.

Naarmate een Masai jongen ouder wordt, wordt hij voorbereid op de belangrijkste periode in zijn leven: wanneer hij krijger wordt. Vanaf zijn twaalfde jaar krijgt hij een ceremonie waarin de besnijdenis centraal staat. Tijdens die besnijdenis toont de krijger in spé zijn moed, door geen krimp te geven terwijl hij zonder verdoving wordt besneden. Hierna zal hij met een paar leeftijdsgenoten tussen het wild buiten het dorp leven. In deze periode dragen ze zwarte gewaden en witte verf op hun gezicht. Vroeger was het zo dat je een senior krijger werd door een leeuw met een speer te doden, tegenwoordig is dit illegaal en volstaat het doden van bijvoorbeeld een buffel.

Bij een bezoek aan een Masai dorp wordt je verwelkomd met een dans en gezang. Deze dans (wat veel weg heeft van springen in de lucht) is er om de vrouwen te verleiden. Op hetzelfde moment zullen de vrouwen gaan zingen. Ook krijg je een rondleiding in hun dorp en zullen ze je laten zien hoe zij leven.

Een bezoek aan de Masai is zeker een aanrader als je ook in Tanzania bent!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *